Híreink

Eddig még jó

Eddig még jó | OroszGyuri.hu
2023. 10. 04.

Eddig még jó

Orosz Gyuri stand up komikus, humorista, író. A Stand Up Comedy Humortársulat és a Humortechnikum alapítója és művészeti vezetője, a Showder Klub, a Rádiókabaré és a Comedy Central állandó fellépője, a Mensa HungarIQa tagja. 2011-ben hívta életre a Humortechnikum tehetséggondozó programot, amelynek azóta is a mentora. 2020-ban megjelent első könyve Feri naplója a karantén idején címmel. A humor mellett a média világában is otthonosan mozog, saját műsora volt a debreceni Alföld Televízióban, rádiós műsorvezetőként dolgozott a debreceni City Rádióban, majd a Rádió Max Reggeli K. O. című morning show-ját vezette Kállai Kriszta műsorvezetővel, aki aztán életben is a társa lett.

 1. Hogyan érez a születési helyével kapcsolatosan?
– Hajdúsági gyerek vagyok, büszke is vagyok erre, az egész régiót szeretem. Az ottaniak is szeretnek engem, a magukénak éreznek, mindig tele házasok ott a fellépéseim.  Hajdúnánáson születtem, kétéves koromig Hajdúdorogon éltünk, majd Debrecenben nevelkedtem. A születésemmel kapcsolatban gyerekként – nem tudom, miért – azt szoktam mondani, hogy a hajdúnánási gyermekotthonban születtem, és amikor már nagyon sajnált mindenki, a szüleim helyesbítettek, hogy szülőotthonban és nem gyermekotthonban láttam meg a napvilágot. 

 2. Mit szeret önmagában?
– A pompás kis alakomat. (nevet) Valójában a pozitív életszemléletemet és a kreativitásomat. Az egyik a boldogsághoz, a másik a könnyed problémamegoldáshoz vezet.

 3. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?
– Szívesen lennék a CIA igazgatója, hogy jogosultságom legyen betekinteni a titkosított aktákba. Gondolkoztam, hogy az amerikai elnököt mondjam, de rájöttem, hogy akkor nem emlékeznék semmire.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?
– A nagyon sóher, pitiáner, körülményes emberi megnyilvánulásokat nem szeretem, mert úgy érzem, hogy ezekkel csak feltartanak. Fiatalabb koromban több időt adtam az ilyen embereknek, de minden pillanat felesleges volt. Próbálok türelmesebb lenni velük, mert rájöttem, hogy a mozgatórugójuk valószínűleg a félelem, ami nagyon meg tudja változtatni az embereket. De ha haladni szeretnék, nem veszem fel a csónakomba őket.

 5. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?
– Azt szoktam mondani, hogy nincs ilyen, hiszen nem véletlenül történnek úgy a dolgok, ahogy megtörténnek, és csak a halálunk pillanatában látunk rá a nagy egészre. De azt mégiscsak sajnálom, hogy gyerekkoromban nem tanultam meg jól angolul. Most próbálkozom, de egészen más felnőttfejjel egy nyelvet elsajátítani…

 6. Mit szeret/nem szeret az ellenkező nemben?
– Azt szeretem a legjobban bennük, ami bennem nincs meg. Hiszem, hogy a nő és a férfi jól ki tudja egészíteni egymást – nem baj az, hogy mások vagyunk –, és nagy eredményeket együtt tudnak elérni. 

 7. Melyik korban, történelmi korszakban élne szí­vesen?
– A kényelmi szempontok miatt – gondoljunk csak a sötét középkor borzalmas higiéniai körülményeire – nem ugranék túl nagyot az időben. Az ´50-es, ´60-as, ´70-es évek nyitott, szabad, optimista szemléletű Amerikáját viszont szívesen kipróbálnám.

 8. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?
– Szeretem az egyszerű dolgokat. Egyik kedvenc filmemben mesélt az egyik szereplő egy sztorit, mi­sze­rint amikor egy ember kiugrott a nyolcvanadik emeletről, az emberek a szemközti felhőkarcolóból látva, ahogy egyre lejjebb és lejjebb zuhan, csak azt hallották: „Eddig még jó." Aki fél a haláltól, az mindennap meghal, aki nem, az csak egyszer.

 9. Van-e olyan értékes vagy értéktelen tárgy, ami különösen fontos az ön számára?
– Nem hoznak lázba a tárgyak, nem vagyok gyűjtögető típus, de van egy polcom, ahol van „mindenféle apró hülyeség”, amit a feleségem szívesen egy dobozba söpörne és kidobna. Remélem, hogy nem fogja soha megtenni. 

10. Van-e a kedvenc könyve?
– Sok olyan könyv van, amit szívesen elolvasok többször is. Az osztálytársaim kerek szemekkel néztek rám, mert éppen hogy csak kiolvastam az Egri csillagokat, máris újrakezdtem. A legnagyobb hatást Robert Merle Mesterségem a halál című regénye gyakorolta rám, mert rámutat, az, hogy jó emberek vagyunk vagy rosszak, a saját döntésünkből fakad, személyes elköteleződésünktől és nem a körülményektől függ.

11. Milyen jótanácsot, tanulságot osztana meg velünk, amit a saját kárán, saját tapasztalatai alapján tanult meg?
– Hogy a mostban éljünk, ugyanis ez az egyetlen hely, ahol tehetünk magunkért vagy másokért valamit. A múlt már, a jövő még nincs, csak gondolkodni lehet róla, de a tettek mezejére lépni csak a jelenben lehet.

12. Van-e kedvenc érdeklődési területe?
– Jól eltávolodtam az eredeti elképzelésemtől, hogy matematikus vagy biológus leszek, de a tudományos érdeklődésem megmaradt. Bújom a tudományos magazinokat. Legutóbb arról olvastam a világ nagy történelmi eseményeivel kapcsolatban, hogy mi lett volna, ha… Mi történt volna, ha másképp alakulnak a dolgok? Hiszem, hogy minden ember valamilyen feladattal születik, ennek lényege, hogy – bármilyen aprósággal is – jobb hellyé tegye a világot.

13. Milyen zenét szeret?
– Nagyon kedvelem a jazzt. Vezetés közben a dugóban a régebbi, klasszikus amerikai jazz megnyugtat, a modernebb jazzvariációk pedig felpörgetnek. Mindkét verzióban ugyanazt szeretem, azt, hogy feszültségkeltésből és oldásból táplálkozik. 

+1. Milyen képességet választana, ha egy szuperhős bőrébe bújhatna?
– Megfontolandó. A szuperhősök ugyanis általában magányosak, mert nem értik meg őket az emberek. Ami tetszene, az a gyógyítás képessége, azt szívesen magamra venném. 

Forrás: szabadfold.hu