Híreink

Orosz Gyuri az ország, illetve a világ első "zöld" humoristája

2013. 07. 20.

Egy indiai szélerőmű működtetésébe szállt be a magyar humorista, hogy megújuló energiával ellentételezze a fellépései és a honlapja üzemeltetése által kibocsátott CO2-t.

Orosz György humorista az elmúlt időszakban komoly, környezettudatos döntést hozott. 

Döntése alapján megvizsgáltatta fellépéseinek, és a tulajdonában lévő www.oroszgyuri.hu website működésének és üzemeltetésének környezetterhelését. Az elvégzett audit eredményeképpen kimutatott károsanyag-kibocsátást ellentételezte, így az országban elsőként karbon-semlegessé minősítették szolgáltató-szórakoztató tevékenységét. Orosz György elkötelezett célja, hogy tevékenysége a természettel összhangban legyen és felhívja a közönség figyelmét a környezetvédelem fontosságára, a klíma katasztrófa megelőzésére.

Ma már szinte minden termelő és alkotó tevékenység velejárója a környezetszennyezés, az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ezt államközi szinten a széndioxid kvóták kereskedelmének szabályozásával igyekszenek kordában tartani. De a magánvállalkozások is tehetnek lépéseket, hogy csökkentsék tevékenységük karbon-lábnyomát.

Ehhez nyújt segítséget az Önkéntes karbon kredit piac, mely a kötelező piactól függetlenül működik. Létrejöttével a környezettudatos magánszemélyek és vállalatok egy olyan eszközt kapnak a kezükbe károsanyag-kibocsátásuk ellentételezésére, mellyel támogatni tudják a károsanyag-kibocsátással járó energiatermelés visszaszorítását, a megújuló energiatermelés támogatásán keresztül.

A karbon krediteket nemzetközileg elismert, környezetbarát energiát előállító hitelesített projektek állítják elő a tényleges megtakarításuk alapján. Egy karbon kredit 1 tonna CO2 kibocsátásnak felel meg. Vagyis aki ezt megvásárolja, ennyi zöld energia előállításához járul hozzá, így semlegesíti az általa használt erőforrások által kibocsátott üvegházhatású gázokat.

 „Mivel számomra nagyon fontos a környezetvédelem és az energiatakarékosság, ezért az Arttree Production segítségével a fellépéseim és weboldalam teljes működésének CO2 kibocsátást 100%-ban karbon-semlegesítettem!” Az elvégzett audit alapján a fellépések és a website karbon-lábnyoma az elmúlt egy évben összességében közel 27 tonna CO2 volt.

„Ennek a 27 tonna kibocsátásnak az ellentételezését 27 darab karbon kredit felhasználásával (azaz nyugdíjaztatásával) értük el, így 27 tonnányi kredit megvásárlásával járultunk hozzá a Föld széndioxid kibocsátásának csökkentéséhez.”

A környezetvédelmi tanúsítvány alapját a Bureau Veritas hitelesített auditja képezte, majd a tevékenység és website működés teljes karbon-semlegesítését az Arttree Production Kft. és az Oxiglobe Ltd. végezte és igazolta. Ez által az országban elsőként lett valóban 100%-ban Zöld Humorista Orosz György, aki egy indiai szélerőmű működtetésébe szállt be, ahol megújuló energiát termelnek.